Poslovno okolje se v današnjem sodobnem okolju nenehno spreminja, razvija, kar je za računovodje
ključno, da izkoristijo prednosti tehnoloških inovacij in se na ta način lažje prilagajajo stalnih
spremembam. Ena od teh inovacij, ki v zadnjem času postaja vedno bolj priljubljena, je
računovodska programska oprema v oblaku. To tehnologijo vse bolj cenijo računovodski
strokovnjaki in podjetja različnih velikosti, saj jim prinaša številne prednosti.
Programska oprema za poslovanje in vodenje računov nam kot računovodjem in vam kot podjetnikom
prinaša številne prednosti, nam olajša delo in poskrbi za dostopnost podatkov od kjerkoli in kadarkoli.
Enostavna dostopnost, povečana varnost, boljša organizacija, preprostejše in učinkovitejše sodelovanje in
dostopne cene so vedno bolj nepogrešljive za sodobnega podjetnika in računovodjo. Z izbiro nas lahko
skupaj z nami za vaše podjetje izboljšamo učinkovitost dela, optimiziramo finančne procese in
prispevamo k uspehu podjetja.
Ne glede na velikost vašega podjetja in vaše potrebe, je računovodska programska oprema v oblaku
vredna premisleka, da bi dosegli konkurenčno prednost in napredek v dinamičnem poslovnem svetu.
V tem blogu vam bom predstavila, zakaj je računovodska programska oprema v oblaku tako močno
orodje za računovodje in podjetnike ter prednosti in slabosti?

 

Prednosti oblaka

  • Nižji stroški: Ni potrebno skrbeti za hrambo podatkov na lastni bazi, s tem avtomatsko odpadejo stroški povezani z nakupom z nakupom in vzdrževanjem lastnih strežnikov in ostale opreme.
  • Varnost: Ponudniki storitev v oblaku so zavezani bistveno strožjim kriterijem in standardom za hrambo in varnost podatkov kot povprečno podjetje, ki jih hrani na lastni lokaciji. Strežniki so redno vzdrževani in stojijo v posebnih prostorih in zgradbah, kjer so zavarovani pred vsemi vrstami naravnih nesreč, dostop do njih pa je sledljiv in omogočen zgolj pooblaščenim osebam.
  • Dostopnost kjerkoli in kadarkoli: Edini pogoj za dostop je delujoča internetna povezava, kar pa v današnjem svetu, skoraj ni več ovira. Danes vsi telekomunikacijski ponudniki zagotavljajo praktično nemoten dostop vse dni v letu.
  • Višja fleksibilnost: V primeru odločitve za nakup lastne opreme gre za investicijo, ki se bo vračala dlje časa in podjetje je v tem času “vezano” na sprejeto odločitev. Pri uporabi spletnih rešitev pa gre najpogosteje za poslovni model najema – podjetje torej zakupi uporabo določenih storitev za dogovorjeno časovno obdobje, pri tem pa ni dolgoročno pogodbeno vezano in se lahko kadarkoli odloči za drugega ponudnika.
  • Avtomatske nadgradnje: Ponudniki spletnih rešitev ažurno in sproti posodabljajo svojo ponudbo. Posodobitve se izvedejo samodejno na centralnem strežniku in uporabniki s tem nimajo nobenega dela – ko bodo naslednjič uporabljali rešitev, bo ta v svoji najnovejši različici. Gre za veliko elegantnejšo rešitev kot ročna namestitev nadgradenj na lastnih strežnikih in/ali računalnikih.
  • Neodvisnost od operacijskega sistema: Ker se do rešitev v oblaku najpogosteje dostopa kar preko spletnega brskalnika, to pomeni, da uporabnik ni vezan na uporabo določenega operacijskega sistema. Večina spletnih rešitev deluje tako na Windows, kot tudi Mac OS X in Linux platformah. Hkrati pa so dostopne tudi preko vseh različnih brskalnikov – od Windowsovega Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, pa do Safari in Opera.

Slabosti oblaka

  • Vprašanje lokacije podatkov in varnost: Ljudje smo navajeni, da stvari z največjo vrednostjo hranimo ob sebi. Ne zaupamo, da bi kdo drug lahko tako dobro skrbel zanje, kot lahko mi. Marsikdo na primer še vedno doma hrani večje količine denarja, ker ne zaupa bankam, da bi lahko za ta denar bolje poskrbele.
  • Odvisnost od internetne povezave: Za dostop do podatkov v oblaku uporabnik potrebuje internet. Če povezave nima, to pomeni, da ne more dostopati do svojih podatkov.
  • Odvisnost od ponudnika storitev: Ponudnik oblaka lahko naleti na težave in uporabnik ima lahko posledično omejen dostop do podatkov. Ali pa ponudnik iz takega ali drugačnega razloga preneha obstajati – kaj se s podatki naredi v tem primeru?

Ste se pripravljeni preseliti med oblake? Dovolite, da vam pri tem pomagamo.

Ekipa Revera Svetovanja