Prihajajoči prazniki prinašajo odlično priložnost za povečanje prodaje zunaj poslovnih prostorov. December je pester mesec, ,v mestih zasijejo lučke, stojnice tu in stojnice tam. običajno.  V tem času je je priložnost za majhne podjetnike in umetnike, da širši publiki predstavijo svoje izdelke in povečajo prodajo.

Na kaj morate biti pozorni, če se odpravljate na sejem?

Prva stvar, ki jo morate storiti, je ustrezno registrirati svojo dejavnost. Ne glede na to, s čim se ukvarjate, morate imeti za prodajo na stojnici registrirano eno izmed naslednjih dejavnosti:

  • 47.820 – trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah s tekstilijami in obutvijo;
  • 47. 810 – trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki;
  • 47.890 – trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom, kot so preproge, knjige, igrače, okraski…

 

Kdo lahko prodaja na stojnici?

  • Podjetje
  • Samostojni podjetnik
  • Zaposlena oseba z odprtim popoldanskim s.p.-jem
  • Oseba s priglašenim osebnim dopolnilnim delom (ODD).

 

Kdo vam lahko pomaga pri prodaji na stojnici?

  • Zaposlene osebe v podjetju
  • Študentje preko študentske napotnice
  • Ožji družinski član (brezplačna pomoč, ki ne sme presegati več kot 40 ur na mesec in pri katerem je potrebno urediti prijavo za primer nezgode pri delu z obrazcem M-12 in se plača prispevek v višini 6,07 EUR)

 

Kaj je še potrebno urediti?

Pomembno je tudi, da ne pozabite na davčno potrjevanje računov. Na tem mestu želim opozoriti,  morate imeti ustrezno oznako poslovnega prostora – stojnice. Vsak  premičen poslovni prostor ali premičen objekt med nje štejemo: stojnice, vozila, kiosk ali pa samo elektronska naprava. Elektronska naprava je lahko premičen poslovni prostor le, če računov ne izdajate znotraj premičnega objekta. Enako velja tudi za davčno potrjevanje računov iz vezane knjige računov.

Pred prodajo na sejmih ne pozabite s seboj vzeti ustrezen interni akt za davčno potrjevanje računov, v skladu s katerim boste izdajali račune. T Več informacij o internem aktu lahko najdete v prispevku. Za pomoč pri pripravi internega akta se obrnite na nas: https://www.revera-svetovanje.com/kontakt/

Zelo priporočljivo je, da poslovanje poskrbite za kartično poslovanje. V kolikor pa se boste odločili za gotovinsko poslovanje, ne pozabite na zadostno vsoto menjalnega denarja. V blagajni pa morate imeti po žigosan in podpisan dokument z točno napisanim zneskom menjalnega denarja. Prav tako ne pozabite na vidno mesto namestiti zeleno nalepko “Vklopi razum, zahtevaj račun”.

Na vidnem mestu naj bodo podatki vašega podjetja in sedež.

Poleg tega morajo biti cene izdelkov jasno označene. V kolikor ste zavezanec za DDV, morajo cene vsebovati tudi DDV. (22%- splošna stopnja, 9,5%- znižana stopnja in pa posebna 5% stopnja, ki se običajno uporablja za knjige).

Pred odhodom na sejem morate pridobiti pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljavca prostora, na katerem boste prodajali. To velja za prodajo blaga zunaj prodajaln.

Poskrbite za zadostno količino reklamnega materiala, privlačne darilne embalaže in nasmešek na obraz. 🙂

Za vse dodatne informacije smo vam na razpolago na REVERI https://www.revera-svetovanje.com/kontakt/